Studio D Interiors | Family Home Retreat Design in Long Island, NY
This new construction of a 19,000 square foot house on Long Island was built as a true labor of love for this growing family of 12. Built on 2 lots, the existing houses, one of them being the house this family grew up in, were knocked down to create one home.
1235
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1235,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.8.1,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Family Home Retreat

Woodmere, New York

This new construction of a 19,000 square foot house on Long Island was built as a true labor of love for this growing family of 12. Built on 2 lots, the existing houses, one of them being the house this family grew up in, were knocked down to create one home.

 

KITCHEN / DINETTE 

This transitional style home was designed around the central, very open and connected, kitchen and family room. This is where the family gathers and spends the majority of their time together. 

 

We designed the kitchen with an eat in dinette area to fit up to 10 people when the table is fully open (sometimes more when needed!). It faces the backyard with an entrance out to the pool area. The transitional yet classic style of the cabinetry and millwork were kept light and airy, accented by a rich backsplash design and stone countertops. This family spends a lot of time cooking and catering meals, so lots of counter space and storage is a must.

 

The kitchen includes a butlers pantry with contrasting stained wood cabinets, that continues into the dedicated Passover kitchen used exclusively during the holiday. Since the family is large, and growing, easy access to a beverage center, Miele coffee center and other conveniences in the main kitchen, were included in order to encourage gathering and ease of use.

 

FAMILY ROOM / PLAY ROOM

Directly across from the open plan kitchen is the family room. Like the kitchen above, this very open plan room was designed to encourage gathering and is the main hub of the home. This room is meant to be cozy but bright. We layered neutral whites and greys in a variety of shades, along with indigo blue accents for depth and interest. Right off of the Family Room is the Play Room, an offshoot meant for the grandkids toys, gaming and additional gathering. 

 

MASTER SUITE

The master suite was created as a relaxing, calm space in a neutral grey, white and cream color palette. The king size bed sits across from a gas fireplace, and the balcony overlooks the backyard.

 

The en suite master bathroom combines rich grey and white marbles with the various stone pebble and honed marble textures, complemented by a mahogany wood stained black/brown vanity storage cabinet.

 

POWDER ROOM

The powder room off the main entrance hall continues the neutral, bright color palette, and includes various textures from the textured strie blue wallpaper to the sculptured accent wall tile behind the marble sink console to create depth.

 

LAUNDRY ROOM

The first floor laundry room sits on the side of the house and doubles as a mud room area. We chose a warm gray stain for the wood cabinets in this room, with a lighter, white wash wood look porcelain tile for the floors. The mosaic backsplash combines mother of pearl and glass tiles to complete the look. In addition to the style choices, a lot of thought and planning went into the function of this room to make sure there was adequate storage and function for this space.